Armagnac VSOP
Цени
50 мл10.00 лв.

Районът в който се произвежда Арманяк се намира в Гаскония, в югозападната част на Франция, брендито, известно като Арманяк за първи път е произведено през петнадесети век.
Също като при Коняка, най-често използвания сорт грозде, е "Trebbiano". Други сортове грозде които се използват са picpoul, jurancon and plant de grece. Гроздето се бере, преди те да е напълно узряло за да се гарантира висока киселинност, ключов елемент в крайния продукт. Виното е с ниското съдържание на алкохол (9%-10%), и незабавно се дестилира, всички дестилации трябва да приключат до 30 април. Два вида дъб (Limousin и Troncais) се използват за стареенето на Арманяка, елемент толкова важен, колкото гроздето и почвата за създаването на отличителния вкус, който прави Арманяка уникален.
Той отлежава в дъбовите бъчви до и около петдесет години, като през този период продължава да се подобрява. След като Арманякът достигне желаната възраст, която варира в зависимост от всеки производител, той се поставя в чаша покрита с ракита да се предпази от светлина. След като Арманякът се налее в чашата, както и други спиртни напитки, той вече не се променя. Също така Арманякът може да бъдат смесван (блендед), като на етикета ще бъде посочена годината на най-младият в сместа. Три звезди на етикета означават, колко дълго е отлежавал в дъбовите бъчви. Арманякът е със по-силен вкус от коняка и брендито, и той не може да ги замени в почти всички бренди коктейли.

Ресторант Бистро Европа
Оценка 4.5 звезди от 43 отзива
Ценови диапазон: 30-40лв. за двама